saya disini

Wednesday, 14 August 2013

:: WORDLESS WEDNESDAY ::





While browsing my photo gallery

.................................................................................................................






nothing less, nothing more

Monday, 12 August 2013

Monday, 5 August 2013

:: MOOD RAYA UNTUK ORANG LAIN ::





Anak buah dah berderet, sepupu pun berderet tunggu, ini belum adik-adik.
heeee..Alhamdulillah, raya tahun ni dapat bagi lebih sikit, tapi kene pergi tukar lagi, ok ok ok..ni last tukar duit raya, ok last. haaaaaaa, walaupun dah tak da mood nak raya, tapi orang lain ada, walauapun RM1 je, harap korang yang dapat happy, aku baru dapat duit raya semalam, dah tua pun dapat lagi, tapi kalau cina bagi, kira apa? duit raya ke gong xi gong xi? hahahahaha... thanks you uncle :)

Harap-harap macam tahun lepas, dapat lagi duit raya, he he he :)


last sekali, Selamat Hari raya, Maaf zahir dan batin :)


Sunday, 4 August 2013

:: HUTANG DAN JANJI SELAMANYA ::

Aku banyak dah berurusan dengan orang yang tak tepati janji ni. Pernah jugak tak tepati janji. Cerita pung pang pung pang, berjanji ganti bagai nak mati, lepas tu habuk pun tarak. Janji-janji boleh jadi benci.

Bila tengok orang susah, kita faham, mampu tolong paham bila tak mampu hulur. Bila kita susah orang langsung tak faham, tak nak faham, lagi jauh pergi, sampai terasa, tapi kita simpan dalam hati takut nanti tak bercakap satu hari.

Niat nak bantu sebab kita pun pernah rasa susah masih kadang-kadang susah, tapi bila kita tak dapat bantu, lari jauh pergi..pergi. Nak meminta bukanlah senang, kelu nak minta hak sendiri, kalau tak bercakap terus, kita berkias, tapi kiasan tak sampai kat hati tu. Bodoh je diamkan diri, sebab fikir boleh minta lain kali, sampai masa kita pun malu minta hutang sendiri. Bila sekarang ramai yang kerap cuba berhutang, aku dah mula kejam, aku tolak, kadang-kadang menipu, kata tak mampu tapi bisnes maju. Aku jadi serba salah, bila aku menipu kata tak mampu, serupalah aku macam tak bersyukur, bila untung aku kata rugi, jadi doa, tapi kalau kau yang asyik meminjam tak pernah bayar, macam mana aku nak bagi?. Sampai satu tahap aku takut sangat bagi pinjam,waima hulurkan dulu duit sendiri, aku jadi berkira dah, selangkah je, aku fikir boleh rugi.

Aku sendiri catu belanja, nak bagi orang senang, aku balik yang susah, aku diamkan, dengan harapan orang faham. Bila ada untung sikit, bayar la sikit, bila senang, senyap, tengok dari jauh, bila susah, datang pun mengensot minta simpati, mula-mula memang keras hati, tapi lama-lama...hmmm..

Bila Melayu tak tolong Melayu, nak bising. Bila Melayu dah kena tolong dengan Melayu, buat taik. Come on, kencing manis ada jugak ubatnya. Kencing kawan ni apa cita? 

Aku jual semua benda selagi boleh jual. Dari kuih, baju,ubat, beg, MLM sebab nak tanggung belanja. Jaranglah tolak bila orang mintak tolong sebab percaya. Selagi mampu tolong, tolong. Kalau tak tolong tu maknanya tak mampulah. Kalau boleh, rezeki kita kongsi sama-sama. Esok kau untung, lusa aku untung. Tapi bila masalah orang tak berbahasa ni, payahlah sikit. Simple common sense takkan nak ajar. 
Biarlah tak ada duit, asal tak ada hutang. Tapi dah berhutang sebab nak tolong.
Kalau boleh duduk mengangkang masuk angin, cukup bulan makan tanggung berak cangkung. Tuhan tarik satu-satu bila kita leka. Kita susah takkan selamanya nak susah. Tengok orang makan itu ini, kita nak merasa. Tengok orang beli itu ini, kita nak cuba. Takkan selamanya nak bawa cerita sedih ke hulu hilir. Cubalah fikir yang mungkin susah kita tak sesusah orang lain. Kalau kita mungkin tak boleh menyenangkan orang, cubalah jangan menyusahkan. Simple.

Periksalah buku kenanganmu semalam, dan engkau akan tahu bahawa engkau masih berhutang kepada manusia dan kehidupan.

p/s: kalau kita ada hutang,bayarlah, tak banyak sikit bayar, kalau memang tak mampu,takpayah berhutang



Friday, 2 August 2013

:: JUMAAT TERAKHIR ::



As i'm writing here, i was in Q for Maxis new simcard. Betapa lamanya dunia aku sunyi, haha, sampai opis lelaju bukak email, facebook, twitter nak cek kot kot ada mesej ke hape, ballik rumah pun sama, trus buka komputer, online je, sampai adik tak dapat pakai, haha, but then i'm was impressed with myself, last seen almost a week, haha, kalau tak asyik online je, terbangun dimalam hari pun nak online, pffftttt. Inilah akibat baling handphone, sekali je baling, macam macam masalah datang, siap package hilang handphone, aduhai, nak beli baru rasa ralat, baru beli handphone baru, pakai pun tidak, tapi nak beli lagi? Kot tak pakai, rugilah. Terpaksa berpesan pesan,memang rasa susah, susah sangattt. Tauke handphone tapi tak da handphone, kui kui kui, marah mak bila bila dia tak dapat contact, nak pinjam handphone pun tak mampu, hik hik hik  


Lost contact almost a week, made me realised, dunia kita macam mana sebenarnya. Actually, aku sebenarnya takut...takut nak tahu apa jadi..seminggu lost contact, buat aku tertanya-tanya siapa yang cari aku selama aku hilang, apa jadi? Huhuhu..the truth that hurt, aku kene bersedia saja, mentally and fizically, kenyataann yang aku harus kunyah, mungkin manis, mungkin sepahit tergigit serdak kopi tak bertapis. Pada satu masa, aku rasa tenang, the peace that you can't buy. Pada masa lain pulak, aku banyak rasa berdebar, hati tu.. Walaupun tengok cerita upin ipin, nak senyum, nak bercakap serba tak kena, nak makan rasa kelat, tak tertelan.

 
Ikutkan hati, aku lagi suka begini, serba nak tak tahu, tapi, sekarang kena terima hakikat, sampai bila tak tahu? Seminggu ni memang banyak menyusahkan orang, pinjam kredit (thank you friend) internet, terperap dalam opis dan bilik, keluar pun sekadar ke tandas, itu pun kalau boleh tak nak keluar, hahaha, mungkin sebab aku tak biasa, mcam kena parkinson, tak tengok Whatsapp, WeChat, KakaoTalk,Instagrameven nak main game pun tak dapat, biasanya kalau tak dapat online, sms pun cukup, tapi ni serba serbi tak boleh, hampir hampir meloncat nak kuar terus beli handphone sebijik. Hahaha.. Funny how your life turn out to be..... Jakun...


Thursday, 1 August 2013

:: NOT AVAILABLE ::



Finally, i'm giving up, Blackberry perlu di"servis" and it takes time to recover, hopefully, before rayala elok kan, nak contacs orang sangaaaaaaaaatttttttt susah!, then my tablet perlu reformat la, apala, bla bla, and it takes some of my time, haahaha. Since then, i was no longer available for ALL ONLINE app, What'sapp, KakoeTalk,WeChat pffftttt, back to basics, SMS/email/Facebook Chat, in case i'm not replying you, please call me :). I will try ASAP to get my new sim card (i lost my phone) and please mention your nama, because i don't know, who is who.

Secondly, penghantaran untuk Handphone last esok (2 OGOS 2013), poslaju akan tutup, jadi cepat-cepat collect order, mingu depan boleh sampai, in sha ALLAH .


FACEBOOK : Sarah Alias
EMAIL           : saralias1989@gmail.com
PHONE          : 0132163981


:: MY NEW DAYS ::


Minggu yang sangat memenatkan, mental dan fizikal tercabar, hampir meragut nyawa, ya ALLAH! kalau tak sedar, dah arwah Rabu hari tu, semua gara gara tak cukup tido, berjaga semalaman, bukan menangis, tak da keje asyik menangis ke? Huhuhu...  
Sibuk melayan repeat Popia Nestum, pas terawikh, terus buat popia yang dah orang tempah, banyak, sampai tak sedar dah pagi, itu pun mak adik gilir gilir tolong gulung, thevrest, aku buat sorang sorang, tepat habis pukul 6 pagi, siap sahur aku terus siap iron baju, jemur baju,mandi and solat, terus pergi kerj, dalam sejarah aku masuk oukul 7 pagi, semua terkejut, siap kerja tepat kol 7.30 aku trrus flat, tido dalam opis (aku kerja makmal, opis sorang sorang hehehe) kunci alarm setiap sejam, harammm,, tak da harapan aku nak dengar, tepat pukul 10 aku bangun, hehehe..selamat kerja semua settel dah, tapi aku memang penat sangat, terus half day, hari ni iftar kat luar daerah, kene siap cepat, by the way, handphone aku hilang hari isnin or semalam, baru perasan takda, blackberry aku pun dah jahanam, tablet buat hal, kejap wujud kejap tak. Feel free email aku je pape.    


Sold!!!




Menu berbuka


Balik tu pun sambung buat popia lagi, and aku memang tak cukup tido..plus aku memang isi masa lapang aku, dari duduk je, nanti asyik berfikir, cikit cikit pun rindu, baiklah aku buat buat sibuk, boleh tambah duit poket, boleh beli mak tart nenas homemade, mak tak suka beli kat kedai, dia suka homemade, tapi biasalah, homemade mahal, dua balang tak cukup.

Tahun ni tak berapa nak beraya, mungkin sebab dah besar, and raya keempat dah kerja balik, jadi tak le nak beraya, paling aku teruja, mestilah berniaga, malam raya siap tumpang kedai sepupu nak jual popia ni, hehe, alhamdullilah rezeki kan, sambil jual mercun, boleh jual popia.   Nampaknya memang benar, 9/10 rezeki datang dari perniagaan, in sha allah, aku ingat nak bukak stall hot dog  lepas raya, boleh tambah duit poket, setakat ni baru dapat stall second, dan tengah survey tempat strategik, yela ni homemade hotdog, resepi sendiri, macam macam flavour, balack pepper, cheese, jalapeno, dll, sos pun setakat ni,ujian rasa 8 out of 10 suka homemade hotdog buatan sendiri selain murah, sedap sangat, gemokkkk. Apa pun tengok jela nanti :)