saya disini

Tuesday, 19 March 2013

:: BERCUTI - part 2 ::

Tadaaa, akhirnya aku sampai jugak SINGAPORE.

BAnyak tips aku boleh bagi, terutamanya yang kali pertama. Aku teruja sampai tak tido, bangun awal giler, sebab takut lambat. Hahahaha..

Tips 1

Breakfast!

Take your breakfast, jangan skip breakfast uolls!, Sebab kalau kunun-kunun nak nreakfast kat SG (SINGAPORE) memang susah amat cari yang halal. Kalo yang dari rumah sila lah makan, dari hotel pun sama, dah bayar an? Rugi je tak makan.

Bekalan

Seriusly, wajib! Bawa bekalan, roti, air mineral, makanan ringan, untuk alas perut, aku bawak cokelat untuk tenaga nak berjalan satu USS,  roti untuk kurangkan perbelanjaan, hehehe.. Air mineral tak bawak sebab lupe..tapi untuk budget trip ni memang mahal nak mampos kalo tukar duit malaysia cam makan nasi.

Keselesaan

Pakaian selesa, theme kat sini banyak main air, korang jangan risau, aku berjalan satu USS basah kuyup, half round aku dah kering, hahaha..air, meleleh bila aku jalan, kat sini ada mesin keringkan badan 5 Singapore dollars. Kasut sukan untuk keselesaan, sebab aku pakai kasut al ikhsan jadi kesian kaki aku, jadi jenama bukan pengukur, hahaha, pakai selipar pun tak pe, ko tak payah peduli orang, orang tak pandang ko pun..hahahaha..elakkan baju kaler putih, jarang bile kene air, tapi aky pakai inner.

Keselamatan

Walaupun cini ade peti besi, aku tasa tak selamat jugak nak letak lelama, selain mahal nak mampos, hahahaha..bawak beg sandang instad of handbags, mungkin bergaya tapi bagi aku leceh..

Mata wang

Aku tukar tak banyak, dalam 100dollar je, cukup la makan untuk 3 orang, souvenir bundle dan minuman ringan. Survey cenderahati kat sume tempat, wlpn harga sama tapi kuantiti tak.

Makanan

Makan malam halal ada kat luar, kuar je bagitaw nanti masuk balik, dorang bagi cop kat tangan, tiket jangan buang. Ada dua gerai je yang halal, yang lain tak, so alert! Bagi yang bawak bekal tak payah risau ko lepak je memane bukak bekal ko makan, sungguh aku kata, sume orang tak pedulik, kalo ada pun kami je, hahahaha...

Peta

Grab peta dan showtime, so korang tak miss apa pun kat dalam tu, peta tu penting, ada tempat untuk smoking, makanan halal, theme yang tersembunyi, showtime schedule penting, so korang boleh rancang nak jalan mana dulu, masuk mana dulu, jadi korang memang tak miss pape pun, peta dengan showtime tu ada kat dalam kedai, masuk ambil je, selamber je, korang dah bayar tiket mahal, nak buat peta souvenir pun boleh, cam aku bajet tak da, hahahaha..

Melawat kawasan

Korang wajib pusing USS tu sampai habis, dah habis pun korang boleh pusing luar USS cantik! Masuk kasino pun boleh make sure atas 21 tahun dan ada pasport, tak boleh bawak kamera.

Tu je la dari aku, hahahahahahaha..next post, gambar aku je la..

No comments:

Post a Comment